www.reikitanfolyamok.hu www.reiki.org.hu
www.mature-reiki.hu   
www.usui.hu


   

Publisher: Sipi46   Bp
Web mindenes: Sipi

   

  GYIK -- gyakori kérdések a reikiről

   

   

  A Reiki átadások szintjei

  A reiki átadásának mai rendszere folyamatosan alakult ki az első évtizedekben. Kezdetben a tanulás közös ún. gassho meditációkkal és Meiji császár verseinek, a Gyosei-nek recitálásával kezdődött, és csak eztán jött a reiki átadása. A tanítás egyedi, a jelöltek haladásának függvénye volt. Kevés rögzített kézpozíciót használtak, és sokkal jobban támaszkodtak az intuícióra, az energiák érzékelésére. Később, a reiki elterjedése előbb Japánban, majd nyugaton létrehozta ez egységes tanítási, behangolási szisztémákat, a rögzített kézpozíciókat. Ugyanakkor a spiritualitás szerepe az amerikai elterjedés alatt csökkent, miközben a gyakorlat, a kezelések mikéntje került a középpontba. Az energia-érzékelés (byosen) szinte eltűnt a reiki praxisából. (Ezt, illetve a reiki hiteles szellemiségének helyreállítását egyesületünk célként űzte ki maga elé.)
  Az alapító, Mikao Usui 1926.-ban bekövetkezett haláláig jelenlegi információink szerint 16 reiki mestert avatott, különböző időkben.
  A reikinek nyolc energetikai behangolása van. Eredetileg mindegyiket külön alkalommal adták a jelentkezőknek. Volt, amikor a jelenlegi Reiki I. fokozat átadásai hetekig tartottak, közben pedig sokat meditáltak. Az Usui Shiki Ryoho irányzat, Hayashi és Takata mesterek átadási vonala, így, ahogy Usui utolsó éveiben tanította, nálunk a reikinek 3 szintje van.

  Az Usui Shiki Ryoho átadási rendszere így épül fel:

  • Reiki I: Shóden tanítás: 4 behangolás. reiki szimbólum átadása itt nincs.
  • Reiki II. Okuden tanítás: 3 behangolás, 3 szimbólum átadása - tanítása
  • Reiki III Shinpiden (gyógyító mester) tanítás: 1 behangolás, utolsó 4. szimbólum átadása. Ezt más  iskoláknál shihan-kakunak (mester-segéd) nevezik.


  A reiki oktatására, behangolások végzésére csak az erre felhatalmazott tanító mesternek (shihan) van joga és lehetőségére.

  A Reiki méregtelenítő hatásáról

    A reiki I. átadáson részt vettek már tudják, hogy a reiki megtisztítja, méregteleníti az első 21 nap alatt a szervezetüket. Ez egyszeri és megismételhetetlen, ezért fontos, hogy betartsátok a tanítók útmutatásait ez idő alatt. Nagyon fontos, hogy ne vigyél be a szervezetedbe méreganyagokat, fogyassz sok tiszta folyadékot: ásványvizet, forrásvizet, gyógynövényteát, 100 %-os gyümölcslevet, gyümölcsteát, csapvizet - ezek közül választhatsz.
  Ennivalóddal kapcsolatban figyelj szervezeted jelzésére, mit kíván valójában? Kerüld a mesterséges élelmiszereket, a túl sok húst, sót, cukrot. Lehetőség szerint hagyd el a káros élvezeti cikkeket: dohányzást, alkoholt, drogfogyasztást. Ha szervezeted kitisztul, meg fogsz lepődni, milyen csodás íze van a zöldségeknek, gyümölcsöknek, természetes élelmiszereknek. Fogyassz belőlük bőven!
  A 21 nap során felléphet fejfájás, nátha, izzadás, hasmenés, gyomorrontás-szerű tünetek is előfordulhatnak (nem túl gyakran) - ezek mind jelzik, hogy szervezetedben túl sok a méreganyag.
  A bátrabbak akár böjttel, vagy méregtelenítést segítő gyógyteákkal, táplálékkiegészítőkkel is rásegíthetnek. A böjt lehet egyszerű húsmentes diéta, lehet teljes böjt természetes zöldség- és gyümölcslevekkel, vagy akár csak tiszta vízzel. Ha érdekel a téma, ajánlom Paul C. Bragg és Patricia Bragg: A böjt csodája című csodálatos könyvét. Ha kezdő vagy a böjt terén, 1 napnál többet ne vállalj! Aztán tarts egy hét szünetet az újabb 1-2 napos böjt előtt!
  Bármi kellemetlenséggel találkoznál, fontos, hogy tudd, hamarosan sokkal-sokkal jobban leszel, és telis-teli energiával!

  A Reiki mint szellemi út

   

  Nagyon nehéz pontosan megfogalmazni, mit is értünk szellemi fejlődés alatt, és milyen módon lehet ezt felismerni. Akik valamely szellemi utat gyakorolnak, már tudják, a különleges képességek, amellyel például betegeket lehet gyógyítani, kísérő jelenségei a szellemi út gyakorlásának. De semmiképpen se feltétel semmilyen különleges képesség megjelenése, ahogyan ezt tévesen sokak képzelik. Talán a legjobb megközelítés, hogy a szellemi fejlődés útján járó ember egyre jobban harmóniába kerül önmagával, másokkal, az egész Mindenséggel, nő benne az elfogadás, felelősségtudat, együttérzés, szeretet, igyekszik segíteni másoknak és minél kevesebbet ártani, szennyezni a szűkebb és tágabb környezetét.
  Sokféle szellemi út létezik, és ezek nem ás ellenében, hanem egymást segítve működnek. Usui sensei szerint a reiki szellemi út, a boldogság elérésének „titkos” módszere. A titkosság nem azt jelenti, hogy bárki elől is el lenne zárva, hanem azt, hogy mélyebb átélés, meditatív hozzáállás is kell hozzá, amellett, hogy a kezünket a megtanultak szerint a megadott testpozíciókra helyezzük.
  Természetesen már az első átadás is tekinthető szellemi útnak, gyakorlásnak, de az Usui Shiki Ryoho rendszerében a Reiki II. képzés jelenti a mérföldkövet. Úgy gondoljuk, hogy meg kell érni arra, hogy a reikit, mint szellemi utat fogadjuk el – ezért támasztanak egyes iskolák különböző feltételeket, de legalábbis gyakorlásra fordítandó időt szabnak meg az első és második fokozat között.
  A reiki második átadása ugyanis nagyon komoly segítséget ad régi, kényszeres vagy mélyen rögzült gondolkodási mintáink feloldására. Az egész világról alkotott felfogásunk megváltozhat. sőt a változáson tudatosan tudunk dolgozni.
   
  A reikinek, mint minden spirituális útnak a végső célja a misztikus felébredés, más néven a megvilágosodás állapotának elérése. Minden ember egyedi, nincs két azonos személy. A reiki nem fog senkiből Jézust vagy Buddhát faragni, de segít a saját tökéletesedésén folyamatosan dolgozni.
  A reikit szellemi útként gyakorló ember nem a világot akarja megváltoztatni, hanem önmagát. És ha sikerül, megváltozik vele a világ is.

  A Reiki mint gyógymód


  A reikinek alapvetően kétféle megközelítése létezik. Az egyik a gyógyításra, a másik a szellemi fejlődésre helyezi a hangsúlyt. A kettő nem független egymástól, hiszen az ember holisztikus felfogása szerint minden mindennel összefügg. Usui sensei szerint a reiki a betegségek esetén, mint „szellemi gyógymód” működik.
  A reiki valójában élet-energia, az egyetemes létezés, vagy ha úgy tetszik, a feltétel nélküli szeretet energiája. Ezt akár Istentől, akár az Univerzumtól (kvantumvákuum, pszi-mező stb.) származó erőnek nevezhetjük, saját hitrendszerünk szerint. A reiki objektív, létező energia, amely független attól, hogy mit gondolunk róla, hogy milyen elméleteket gyártunk hozzá. Intelligens, pontosan „tudja, hol a baj a beteg szervezetében. Oda áramlik, ahol szükség van rá, és azt csinálja, amire szükség van. Tehát nem a reiki gyakorlója gyógyít, hanem mindössze a beteg ember rendelkezésére bocsátja az energiát, amit annak szervezete úgy használ fel, ahogy arra szüksége van. A reikibe beavatott személy, ha kezeit egy beteg ember testére helyezi, képes csatornázni számára az élet-energiát. Méghozzá koncentrálás nélkül. Ugyanis a reiki behangolás megnyit egy energia csatornát a beavatott személyben, és ha ezután akár magára, akár másra helyezi a kezeit és az illetőnek szüksége van a reikire, a kezelőn keresztül a beteg szervezete lehívja a számára szükséges élet-energia mennyiséget. Természetesen nem elég általában egy alkalom, a kezelést többször ismételni kell.
  Az a csodálatos, hogy a reiki nem egyfajta frekvencia, nem egy fix rezgés, hanem a beteg minden szerve olyan és annyi energiához jut, amire ott szükség van! Nagyon egyszerű és nagyon csodálatos gyógymód. Az sem elhanyagolható szempont, hogy aki kizárólag reikivel kezel, nem alakul ki benne az egoizmus, saját nagyszerűségének vagy „kiválasztottságának” téveszméje – ami sajnos nem ritka egyébként sikeres gyógyítóknál és bizonyos módszereknél.
  Itt kell megemlíteni, a reiki ebből a szempontból nem bioenergia, a reiki kezelő nem a saját energiakészletét használja, a reiki nem tud elfogyni, nem lehet vele ártani, sőt akár betegen is tudja magát kezelni. Sőt, saját magán akkor is segít, ha éppen másokat kezel, és minél több emberen segít, annál ellenállóbb lesz a szervezete a betegségekkel szemben. Természetesen saját magunk rendszeres kezelése nem elhanyagolható követelmény. Mindez nem jelenti azt, hogy a reiki gyakorlója sohasem lesz beteg, hiszen a betegségeket kiváltó lelki és külső okok mindenkinél jelen lehetnek – de ez lényegesen ritkábban fordul elő, és hatékonyan tud magán is segíteni.
  A reiki igen hatásosan csillapítja a fájdalmat, csökkenti a vérzést sérülések esetén.
  Sok reiki gyakorló jól ismeri a sebgyógyító hatást is. Ha például elvágjuk a kezünket, a másik kezünket a seb felé tartva kb.10-30 percre, a seb gyorsan gyógyulni kezd. Igen érdekes, hogy először középen forr össze tapasztalataink szerint, és nagyobb seb esetén is, ha rendszeresen kezeljük, hegesedés nélkül gyógyul! Égési sérüléseknél is nagyon gyorsan kifejti hatását.
  Régi, krónikus betegségek esetén eddigi tapasztalatok szerint azért több kezelésre van szükség a teljes gyógyuláshoz. A reiki számára eleve gyógyíthatatlan betegség  nincs. Ezért a tanfolyamok elvégzése mindenkinek, egészséges és beteg embereknek egyaránt javasolható.
  Reiki energiával nem csak emberek, de állatok, sőt növények is kezelhetők, de feltölthetők energiával kristályok, élelmiszerek, Folyadékok is. Masaru Emoto japán kutató „A víz üzenetei” című könyvében bemutatja, milyen módon hatnak pozitív energiák a lefagyasztott vizcseppek jégkristályainak kialakulására. Ugyanígy láthatóvá tehető a reiki energia vízre gyakorolt hatása is. Gyógyszerek reiki-energetizálása esetén pedig azok káros mellékhatásai csökkenthetők.
  Sokan úgy gondolják, hogy mivel minden betegség lelki természetű, jó kedélyű emberek ritkán betegszenek meg. Egy biztos: A reiki kezelést kapó személyben nő az életenergia, az életkedv. A kezelések során felléphet egy erős tisztulás is, a szervezetből távoznak a méreganyagok, melyek esetenként évtizedek óta gyűltek a szervezetben.


  Hogy milyen betegségek esetén mely pontokat, szerveket célszerű kezelni, arról bővebbet a reiki I. átadáson lehet tanulni.

  Rövid áttekintés a reiki irányzatairól

   
  Mivel a reiki iránt érdeklődők, sőt a reikit már valamelyik irányzatnál gyakorlók között számos zavart, félreértést okoz az irányzatok sokfélesége, megkíséreljük áttekinthetőbbé tenni a helyzetet.

  Az alábbiak tekinthetők a reiki hiteles, élő átadáson alapuló iskoláinak:

  Usui Reiki Ryoho Gakkai
  Usui Mikao sensei, a reiki elindítója által alapított, meglehetősen zárt japán szervezet. Külföldi tanítványokat, tagokat nem fogadnak, viszont Usui legfontosabb módszereit hozzáférhetővé tették nyugatiak számára is. A korszerűségre és szintézisre törekvő iskolák, így egyesületünk, a Magyar Tradicionális Usui Reiki Egyesület is, amely a Reiki Usui Shiki Ryoho vonalhoz tartozik, tanítja ezeket a módszereket.

  Reiki Usui Shiki Ryoho
  A nyugaton leginkább elterjedt irányzat, Hawayo Takata asszony nevéhez fűződik. Takata számos eredeti módszert elhagyott a rendszeréből, viszont még több új, a mai nyugati ember problémáit segítő módszer jelet meg a „Shiki” iskola egyre bővülő tanításai között. A hazai reiki gyakorlók 99%-a ehhez az irányzathoz tartozik. A MaTURE mesterei által betartott tradicióról itt olvashatsz részletesen.

  Jikiden Reiki
  Hűen őrzi a tradicionális japán Reiki eredeti formáját, ahogyan azt 1930-as években Hayashi Chujiro sensei (mester) tanította. A Jikiden iskola nagy hangsúlyt fektet a Reiki japán gyökereinek, szellemiségének megismertetésére, így pl. a szimbólumok eredetének elmagyarázására is. Technikáit az egyszerűség jellemzi, azokat mindenki képes elsajátítani és hatékonyan alkalmazni.  Magyarországon 2009. óta van lehetőség tanulni, 2010. óta magyar oktatói is vannak. Az iskola vezetője Yamaguchi Tadao.

  Gendai Reiki Ho
  Hiroshi Doi sensei átadási vonala. Egyaránt kapcsolódik a Radiance Technics és a Reiki Gakkai iskolákhoz.

  Komyo Reiki Kai
  Hayashi senseitől induló átadási vonal, Hyakuten Inamoto sensein keresztül. Magyarországi jelenléte nem egyértelmű.

  The Radiance Technics
  Barbara Ray amerikai mester vonala is Takatától indul, de a fokozatok száma itt hét. Hazánkban nincs jelen.

  Reido Reiki Gakkai
  Fuminori Aoki mester irányzata az eredeti Gakkai-ból vált ki. Szimbólumhasználatuk részben eltér a reiki általános tradíciójától.  Hazánkban nincs jelen.

  Usui/Tibetan Reiki
  Az amerikai Arthur Robertson módszere, amely a Shiki-n kívül a Gakkai elérhető módszereit is használja. (Nem tévesztendő össze a Pránanadi módszerrel, amely kezdetben tibeti reikinek nevezte magát.) Hazánkban nincs jelen.

  Reiki Yin Kei Do
  Hayashi tanítványai közül Seiji Takamori, majd a Sri Lanka-i Ranga Premaratna kezdte tanítani a nyugati világban. Hazánkban nincs jelen.

  (Megjegyzés: azokat a hiteles vonalakat, amelyek Takata sensein keresztül jöttek  létre, a japánok „western reiki”-nek, nyugati reikinek nevezik, anélkül, hogy hatékonyságukat kétségbe vonnák.)
   
  További, magukat reikinek nevező irányzatok:
  Az eredeti reiki bárhol a Földön, bármely erre felhatalmazott reikimestertől megtanulható. A nem a tradíciók szerint működő irányzatok gyakran a kereskedelemből átvett „csak itt és csak most” elv szerint azzal érvelnek, hogy náluk a jelentkező valami különleges, másutt nem megkapható dologhoz jut, így ő is különlegesebbnek érezheti magát, mint mások. A másik érv az lehet, hogy az adott irányzat „nagymestere”, elindítója különleges módon jutott hozzá a tudásához: a R.A.I. alapítója például egy látomásban, a Colorado System pedig földön kívüli eredettel büszkélkedik, és azzal apellál a jelentkezők hiúságára, hogy aki az ő tanfolyamukra eljut, az fejlettebb, magasabb szintű lélek, mint a többi ember.

  Aki nem hisz abban, hogy a reiki valóban egyetemes, és az Univerzum végtelen energiájából, vagy Istentől származó erő, az nevezheti csak irányzatát „Egyetemes Reiki” néven, de ezzel a reiki alapvető lényegiségét kérdőjelezi meg.

  Mi ezzel szemben a tradicionális reiki egyetemségében hiszünk, és ugyanazt a reikit tanítjuk, amit alapítónk, Usui sensei ránk hagyományozott, és amelyet az azóta eltelt közel száz év alatt emberek milliói használnak eredményesen szerte a Földön. Követni szeretnénk Usui akaratát, azt hogy a reiki jusson el minden emberhez.